Wednesday, January 24, 2007

Agar-agar milo


Asalamualaikum,

Salam ma'al Hijrah. Lamanya saya tak update blog ni. Sampailah Ila tegur saya kat blog lagi satu bila nak update blog ni :D. Sebenarnya nak update, tapi maleh..mana entah terbangnya si rajin tu, tinggalnya si malas. oklah, gambar kat atas tu ialah AGAR-AGAR MILO.

Simple aje resepinya:

1 bungkus agar2
1/2 tin susu cair
Gula secukup manis (ikut selera anda)
Air secukupnya
Beberapa sudu milo (lagi banyak sukatan, lagi pekat warna milo tu)
1 biji gula batu - jika perlu

Cara:

- Agar2 dimasukkan ke dalam periuk
-masukkan air, agak2 tenggelam agar2 tersebut
-jerang sampai agar2 tu cair kesemuanya
-lepas tu, masukkan susu cair, gula dan milo tersebut. Kalau anda suka, boleh letakkan sekali gula batu
-kacau biar sebati dan biarkan seketika
-nampak agak2 dah likat, boleh tutup api dan masukkan ke dalam acuan kesukaan.
-biarkan ia mengeras (kalau nak cepat, masukkan dlm fridge)


Tambahan-

- nak tau agar2 ni dah masak elok biasanya tgk pada belakang senduk, bila kita celup dan angkat senduk tu, cairan agar2 ni macm likat kat senduk tu. atau dinding dalam periuk tu nampak mcm cairan likat. Kalau mula2 belajar mmg susah nak agak, lama2 tu boleh agaklah.

-jika tutup api masa agar2 tu nampak cair, ia akan lambat mengeras dan bila ia dah dipotong, ia boleh jadi cair semula jika suasana keliling panas.

-kalau terlebih letak gula batu, agar2 akan terasa 'keras', tak lembut. tak sedap memakannya.

-anda juga boleh gantikan milo dgn nescafe. jadilah ia agar2 nescafe :D.

No comments: