Tuesday, November 14, 2006

Sambal Sotong kembang

Bahan-bahannya:

1 ekor sotong kembang (besar atau kecil)
1 biji bawang besar - utk menumis
1 biji bawang besar – potong kasar atau nipis sbg hiasan
2-3 ulas bawang putih
1 senduk kecil cili boh
sedikit belacan (jika suka)
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
sedikit gula (jika suka)
sedikit air
minyak untuk menumis


Cara2:
-potong sotong tersebut ikut saiz kesukaan anda
-bawang besar + bawang putih – blender kering / tumbuk ( lumat atau kasar ikut suka)
-tumis bahan tumbuk/kisar hingga kekuningan & naik bau
-masukkan cili boh, biarkan hingga pecah minyak atau nampak betul masak
-masukkan sotong dan sedikit air. Kacau dan biarkan seketika
-masukkan sedikit air asam jawa. Biarkan seketika
-masukkan garam secukup rasa dan gula
-masukkan hirisan bawang besar. Kacau dan biarkan
-Tutup api bila bawang dah nampak layu.

Tambahan:

Bilangan bawang besar, bwg putih dan berapa senduk cili boh adalah bergantung pada banyaknya sotong tersebut sebenarnya.

Jika anda suka pedas, banyakkan cili boh tersebut

Jika anda nampak kuah sambal tu kering sangat boleh tambah sedikit air panas supaya ia berkuah semula. Ikut cita rasa anda.

Saya suka hirisan bawang besar dimasak hingga layu atau lembut untuk mengelakkan rasa maung.kuah sambal.

1 comment:

Soleh Google ☁️ 👓 📙 said...

Salam,

nampak mcm mak aku nak masak masakan ni utk berbuka puasa hari ni..k thx for the maklumat