Sup kambing
Resepinya akan dimasukkan kemudian ya...
Salam...
Ni baru nak masukkan resepinya (2 Dis. 2006)
Bahan2nya:
450g daging kambing - dipotong2 kecil
2 cteh serbuk lada putih
4 cbsr serbuk ketumbar
1 btg lada hijau - belah dua
garam secukup rasa
Giling/blender halus
2 kpg halia - setebal 1 cm / 1/2 inc
3-4 ulas bwg putih
2 cteh kas kas
1 cteh jintan manis
4-5 cbsr minyak
Bahan tumis:
1 btg kulit kayu manis
3-4 kuntum bunga cengkih
2-3 biji buah pelaga
1 biji bwg besar (saiz sederhana)- hiris nipis
7-8 cwn air
Hiasan
4-5 btg daun bawang - hiris kasar
8-10 biji bawang merah - hiris nipis n goreng garing (jd bawang goreng)
Cara:
- gaul daging bersama bahan perencah halus, serbuk lada putih, ketumbar, lada hijau, dan garam ke dalam sebuah mangkuk
-pijarkan minyak, kemudian masukkan perencah menumis dan kacau hingga wangi
-campurkan pula daging
-masak 5-8 minit
-tuangkan air dan masak hingga mendidih dan daging itu empuk
-hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang. Dimakan bersama roti perancis atau roti bakar
nota:
- mmg sedap, kena dgn tekak sayalah. saya makan ngan nasi gak.
- saya pernah cuba guna daging lembu, tapi tak sesedap dgn daging kambing ni.
- cuba guna sukatan setengah drp sukatan asal ni jika anda baru mencubanya, takut tak kena dgn tekak anda, tak delah rugikan.
-untuk bawang goreng tu, sebaik saja saya habis menggorengnya, saya angkat dan terus masukkan ke dalam periuk sup yang baru selesai dimasak..naik bau wanginya. Ini cara sayalah.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment