Monday, November 27, 2006

Sos timun bercili

Salam,

Saya tak tau nak kategorikannya sebagai salad atau sos, cuma terfikir namanya Sos TIMUN BERCILI. Ia cukup mudah disediakan jika anda malas nak buat acar untuk makan dengan nasi2 special yang sedia ni mcm nasi briyani, nasi bukhari.

Bahan-bahan:

1/4 batang timun
2-3 biji lada hijau
2 biji limau kasturi
air masak secukupnya
garam secukupnya

Cara-caranya:

Timun dan lada hijau dipotong dadu atau ikut suka.Yang penting untuk mudah diblender. Sebaiknya biji lada hijau itu dibuang.
Masukkan bahan2 potong, perahan limau kasturi, air masak secukupnya dan garam ke dalam blender.
Blender hingga hancur semuanya.
Pindahkan ke dalam mangkuk dan rasalah masinnya sesedap tekak.

Tambahan:

- sukatan bahan2 di atas menghasilkan semangkuk kecil sos. Boleh tambah lagi sukatan jika anda hendak buat banyak.
-Jika anda suka pedas, boleh tambah jumlah lada. Jika anda suka masam lebih, boleh tambah kuantiti limau tersebut.
-Sukatan air tu, sebaiknya suku aje dlm blender sebab timun tersebut mengeluarkan air. Kecuali kalau bahan2 tu tak boleh kisar sebab air sedikit, boleh tambah lagi.
-Jika air terbanyak dan hasilnya sos nampak terlalu berair, anda boleh tapis. Kemudian, air sos yang bertapis tu bolehlah ditambah sedikit demi sedikit ke dalam sos tadi. ikut kepekatan yang anda suka.

p.s. gambar akan dimasukkan kemudian.

No comments: