Doh Pau (versi 1)
Ni nak share resepi doh pau yang telah saya cuba buat ( ada 2 resepi versi lain juga);
Bahan2nya
20 g yis segar
2 camB air suam
1 camt gula pasir halus
500 g tepung Hong Kong/pau
4 camt serbuk penaik 'double action'
1/2 camt garam
Bahan A
250 ml air suam } dicampur
5 camB gula pasir }
2 camb minyak jagung
Cara-caranya:
Hancur yis dan gula di dalam 2 camB air suam.
Taburkan sedikit tepung di atasnya kemudian biar 15 minit atau hingga berbuih.
Ayak tepung, serbuk penaik dan garam ke dalam mangkuk, masukkan campuran yis, kacau. Bubuh campuran A dan minyak, uli menjadi doh yg lembut dan kenyal.
Tutup dengan tuala bersih, biar 1-1 1/2 jam atau hingga naik 2 kali ganda.
Uli semula atas papan yg ditaburi sedikit tepung.
Bahagikan doh pau, isi inti dan biar naik selama 15 minit baru
dikukus hingga masak.
Nota oleh chef ni:
Gantikan 10 g yis segera dengan 20 g yis segar.
Jika campuran yis tidak berbuih, gunakan yis yg lain.
sumber resepi: http://www.alaf21.com.my/buletin_isnin/N_masakan2/N_masakan2.htm oleh Puan Norzailina Nordin (Penulis novel terkenal dan chef celebriti)
Nota saya:
- saya gunakan separuh sukatan asal
-saya guna tepung gandum biasa
-saya guna baking powder biasa tu
-saya guna minyak masak biasa sbb tak suka minyak jagung
- alaskan pau dengan kertas minyak (tracing paper tu) atau daun pisang
- cuba kukus dlm sepuluh minit. kalau nampak tak kembang lagi, boleh tambah sedikit masa lagi. kalau nampak elok naik, bolehlah keluarkan
-pastikan air kukusan elok mendidih
-kalau terlama mengukus, air penutup akan jatuh ke atas pau
- kalau dah sejuk n rasa keras, kukus semula
Inti:
1. Inti kaya:
http://masakansyikin2.blogspot.com/search/label/inti%20kuih%20%2F%20pau
2. Inti kacang merah:
http://masakansyikin.blogspot.com/2006/11/inti-pau-kacang-merah.html
2 comments:
syikin ngape pau nya tak bulat??
salam,
kak Ajzie: hehe.sebab saya tak jadikan ia bulat. akak buat style camner ya..
Post a Comment