Homemade mee laksa
Acuan muruku
Ni nak share cara buat mee laksa. saya dah try 2 kali. Alhamdulillah, mmg senang membuatnya.
Di bawah adalah resepi asalnya
Bahan-bahan ( 2 org )
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
Sdkt tepung ubi
Sdkt air panas
Sdkt air sejuk
Cara-cara
Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum, tpg beras & tepung ubi. Gaul sebati
Kemudian campurkan air sejuk
Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya gunakan ialah acuan maruku.
Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.Siap
Resepi daripada: http://www.myresipi.com/top/detail/130
Nota (cara saya):
- Saya ayak semua tepung ni terlebih dahulu
- Saya memasukkan air panas dan gaul sebati (dengan tangan pun boleh) pastikan ia meratai tepung. Kemudian masukkan air sejuk.
Selamat mencuba
Assalamualaikum,
Ni nak share cara buat mee laksa. saya dah try 2 kali. Alhamdulillah, mmg senang membuatnya.
Di bawah adalah resepi asalnya
Bahan-bahan ( 2 org )
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
Sdkt tepung ubi
Sdkt air panas
Sdkt air sejuk
Cara-cara
Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum, tpg beras & tepung ubi. Gaul sebati
Kemudian campurkan air sejuk
Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya gunakan ialah acuan maruku.
Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.Siap
Resepi daripada: http://www.myresipi.com/top/detail/130
Nota (cara saya):
- Saya ayak semua tepung ni terlebih dahulu
- Saya memasukkan air panas dan gaul sebati (dengan tangan pun boleh) pastikan ia meratai tepung. Kemudian masukkan air sejuk.
-Semasa menambah air sejuk, pastikan ia sedikit demi sedikit dan uli hingga boleh jadi doh yang lembut, pastikan doh tu tak melekat kat tapak tanganlah.
-masukkan doh ni ke dalam acuan muruku dan pusing pemutar acuan tu hingga keluar juraian doh tu ke dalam air yg sedang mendidih. Biarkan sehingga juraian2 mee ni timbul, angkat dan toskan. Masukkan pula ke dalam besen air sejuk seketika. angkat dan toskan.
-cuba buat guna separuh sukatan asal dulu, boleh gak makan untuk dua orang.
-cumanya sekarang ni, lepas siap tos tu, ia masih gak ada melekat2 sikit..agaknya time merebus tu nak kena masukkan sikit minyak utk elakkan ia melekat2 mcm merebus homemade mee kuning tu. yang ni saya tak try lagi. tak pe next time
-cuba buat guna separuh sukatan asal dulu, boleh gak makan untuk dua orang.
-cumanya sekarang ni, lepas siap tos tu, ia masih gak ada melekat2 sikit..agaknya time merebus tu nak kena masukkan sikit minyak utk elakkan ia melekat2 mcm merebus homemade mee kuning tu. yang ni saya tak try lagi. tak pe next time
Selamat mencuba
Lain orang lain citarasanya
4 comments:
syikin..kalau tak ada tepung ubi..saya nak tukar dengan tepung apa? n kat sini tarak acuan maruku... must try to find one bila dapat balik mesia one day..
salam,
alahai simah, saya tak leh nak jawab soalan awak tu..kalau nak tau cepat, awak klik kat sumber resepi homemade laksa yg saya letakkan dlm entri ni, dan tanyalah kat situ, sbbnya saya tiru resepi ni drp sana.
ha, nampaknya awak kenalah org mesia poskan acuan muruku utk awak n tepung ubikayu sekali :D
Syikin.jika nk bagi lekat laksa tu isteri aji campur je minyak masak dalam tepung dan gaul sebelum tuangkan air pananas yg mendidih.selepas tu tuang air sejuk.bila dah jadi doh dan masukan dlm acuan maruku putar terus dlm periuk stim. Tutop tutong periok stim 8 minit.bila mee laksa masak keluarkan dan masukan dlm bedin air sejuk supaya tidak melekat.
kalau buat laksa homemade ni agaknye boleh simpan tuk2-3hari tak mee die?... ingat nk buat mee awal awal simpan semalaman then baru guna utk hari seterusnye...boleh tak?tak basi?
Post a Comment