Inti karipap
salam ,
Mudah aje resepi saya ni
Inti kentang
Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar (potong kecil/dadu kecil/hiris nipis- ikut suka)
3-4 biji kentang
2-3 sudu rempah kari ayam /ikan ( saya guna jenama Adabi n prefer kari ayam)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air secukupnya untuk mengempukkan kentang
2-3 helai daun kari (jika ada. sikit atau banyak helai tu ikut suka sebenarnya)
sedikit kiub pati ikan bilis (secubit dua atau lebih jika suka) - optional
Cara-caranya
1. panaskan minyak dan tumis bawang besar sampai kekuningan dan wangi
2. Masukkan rempah kari dan kiub ikan bilis (terserah samada terus masukkan dlm kuali atau bancuh dulu dgn sedikit air, kmdn baru masukkan dlm kuali)
3. Kacau rata dan biarkan seketika,
4. setelah itu masukkan pula kentang, kacau rata dan masukkan air (agak2 tenggelam kentang)
5. Sesekali kacau dan masukkan garam secukup rasa
6. Biarkan hingga air kering. Rasakan empuknya, kalau kurang empuk, tambah lagi air.
7. tutup api setelah air kering.
8. biarkan sejuk seketika sebelum dimasukkan ke dalam kulit karipap
Inti kentang + daging ayam/lembu
- sama saja bahan2 dan caranya, cuma tambah daging dipotong dadu / kecil2.
- tapi, setelah rempah dimasukkan masukkan dulu daging dan air . biarkan hingga separuh masak.
- kemudian masukkan kentang. kacau rata.
- tambah air jika perlu.
- dan prosedur seterusnya seperti di atas.
Nota:
- andai terlupa masukkan kiub ikan bilis tu di peringkat tumisan, boleh masukkan semasa kentang dimasukkan atau mana2 part sebelum api ditutup.
-kalau guna daging lembut, mungkin masa memasaknya lebih lama, tunggu ia empuk barulah masukkan kentang, takut masukkan awal, kentang akan hancur.
No comments:
Post a Comment