Friday, November 24, 2006

Ikan kembung masak kicap

Salam,

Jangan gelak kalau saya masukkan resepi mudah ni ya. Ni khas untuk mereka yang betul2 baru nak belajar memasak.

Bahan-bahannya (untuk seorang/dua) :

2-3 ekor ikan kembung -dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk kunyit
2-3 biji bawang kecil - dihiris nipis
1-2 biji bawang putih - pecahkan/hiris nipis
1 hirisan nipis halia (boleh letak banyak hirisan kalau suka) - optional
kicap lemak manis (saya guna cap kipas udang) - atau mana2 perasa kicap yang anda suka
1 biji cili merah - hiris nipis
sedikit air

Cara-caranya:

1. Goreng ikan kembung, jangan garing, takut nanti jadi keras bila berkuah nanti. Agak2 dah masak saja. Angkat dan toskan.

2. Tumis serentak semua bahan hiris, biarkan seketika atau naik bau.

3. Masukkan kicap. Ikut suka sukatannya.

4. Masukkan sedikit air jika suka.

5. Biarkan seketika atau kuah nampak sedikit pekat

6. Akhir sekali masukkan ikan, kacau seketika biar kuah dan ikan2 tersebut mesra digaulkan. Kemudian tutup api.

Tambahan:

- Tak perlu menggunakan garam sebab kicap tu dah terasa garamnya. Ikut kesukaan anda

- kalau guna kicap masin, bolehlah tambah secubit dua gula jika suka.

- saya suka menambah sedikit air ke dalam kuah kicap tu untuk mencairkan sedikit kuahnya. kalau guna kicap semata, ia akan jadi terlalu pekat pada saya.

1 comment:

Anonymous said...

kan ade bunga lawang, bunga cgkih, kayu manis, jintan...