Friday, November 24, 2006

Sup sayur kobis + kentang

Assalamualaikum,

Resepi ni mudah saja, terutama untuk mereka yang baru belajar memasak.

Bahan2nya :
(untuk seorang /dua)

Setengah biji kobis saiz kecil- hiris nipis atau ikut suka anda
2-3 ulas bawang kecil - hiris nipis
1 ulas bawang putih -pecahkan/hiris nipis
1/2 atau 1 biji lada merah - hiris nipis
beberapa ekor udang sederhana besar (lagi banyak lagi bagus sebab udang fresh manis rasanya)
sedikit kiub ikan bilis (secubit dua bolehlah, tapi kalau suka boleh letak lebih. Boleh juga ganti dengan kiub ayam).
1 - 2 biji kentang - potong ikut suka, kalau nak cepat empuk potong dadu kecil
garam secukup rasa
air secukupnya - agak2 tenggelam sayuran ni
sos tiram sedikit - jika suka


Cara-cara

1. tumis serentak bahan hiris , kiub ikan bilis, dan udang. biarkan sehingga naik bau.

2. Masukkan potongan kentang dan air. Biarkan sampai kentang empuk.

3. Masukkan sedikit sos tiram (boleh juga semasa awal menumis tadi) dan hirisan kobis tadi. Masukkan garam secukupnya ikut selera tekak anda.

4. Biarkan seketika hingga menggelegak semula (terserah anda jika suka kobis tu layu atau sedang2 layu) dan tutup api.

Tambahan:

semua bahan2 di atas anda boleh lebihkan atau kurangkan mengikut selera anda.

No comments: