Wednesday, December 20, 2006

Jagung rebus manis












Assalamualaikum,

Nak share resepi cara merebus jagung yg enak. Dapat resepi ni daripada mak mertua.

Bahan2nya

Beberapa tongkol jagung
air secukupnya untuk merebus
garam secukupnya
gula secukupnya

Cara-caranya:

- Jerang periuk berisi air secukupnya dan pastikan jagung tenggelam
-semasa membersihkan jagung2 tersebut, jangan dibuang semua kulit jagung yg tebalnya berhelai2 tu (mcm yang kita biasa beli drp penjual jagung tu, kulitnya masih ada),
- kalau janggutnya masih ada, buang janggut jagung tu
-kemudian, masukkan jagung tadi ke dalam air rebusan, tak mengapa kalau air belum menggelegak. Masukkan aje
- masukkan beberapa sudu gula dan garam secukupnya. Ni bergantung kepada bilangan jagung yang direbus dan banyak air yg dijerang. Kena pandai agak
-Rebus hingga jagung empuk.
- Kalau suka manis lebih, lebihkan gula
- kalau suka masin lebih, lebihkan garam
- kiranya terserah pada citarasa anda.

Tambahan:

kalau nak lagi kick, masa panas2 tu sapu ngan butter / margerin mcm Ishzah cakap tu.

atau boleh gak kikis jagung tu daripada tongkolnya, masukkan dalam mangkuk, gaulkan ngan butter n susu manis (juga stail ishzah ni) . Ada gak yg tak guna susu, tapi sedikit garam.

Lain tekak, lain citarasanya

8 comments:

cuaca said...

Memang suka makan jagung nanti bleh cuba cara syikin...

Syikin said...

salam

cubalah cuaca,

mmg sedap

tp bimbang pulak tak kena ngan selera awak nanti.

salam utk isteri

ishzah said...

Jagung rebus ni mmg sedap...biasanya kalau kat rumah ishzah buat camni tapi bila makan panas-panas tu sapukan sikit butter..wala...sedap sangat tau..lemak masin manis gitu...tapi jika lagi rajin..kikis biji jagung tu,pastu taruk sedikit susu krim manis dengan butter pastu gaul sebati...ambil sudu ngap pun sedap gak...anak-anak pun suka. Macam jagung yg ada di jual di pasar malam gitu:)

Syikin said...

salam,

betul tu ishzah, mmg sedap wat camtu

tak pe, nanti saya edit balik..tambah resepi ishzah ni ek..

Ibu said...

hahahhhh!!! finally resepi yg ibu boleh sangat-sangat try tanpa berpeluh. esok nak gi beli jagung la! tenkiu syikin.

cheers!
ibu

Syikin said...

salam,

heehe ibu ni, lawak pulak bunyinya. biasa aje resepi nikan, saja gatal tangan nak masukkan.

dah try ke buat jagung rebus ni?

transit said...

aku juga suka jangung rebus, apalagi ditambah keju.... hhhm, mantabzzz

bAby_bEe said...

nape tak leh komen ni :(

thanx 4 sharing...

jap lagi boley try ni :) heheh..